Delta Hospital’e Hoşgeldiniz,

Değerli Hastamız;

Bilgi, tecrübe ve teknolojinin buluştuğu, çağdaş mimari özelliklere sahip, konforlu ve kaliteli tıp hizmeti alabileceğiniz hastane ortamının sağlanması ve korunması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan bir çabayla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hastanemizde bulunduğunuz süre içerisinde rahat etmeniz ve sizlere sunduğumuz hizmetlerden yararlanabilmeniz için rehber içindeki bilgiler size yardımcı olacaktır. Rehberimizi okuduktan sonra daha ayrıntılı bilgi almak üzere, hemşireniz, hekiminiz ya da Hasta Hizmetleri bölümüne danışmaktan lütfen çekinmeyiniz.

Rahatınız ve güvenliğiniz için hastanemizde, bulunduğunuz süre içerisinde konuğumuz olduğunuzu hissettirme fırsatını bizlere sunduğunuz için teşekkür ederiz.

Kaliteli Sağlık Hizmetleri

Kaliteli bir tedavi süreci ancak doğru, net ve kaliteli tanı sistemleri ile mümkün olabilmektedir. Bu amaçla hastanemizin Radyoloji ve Laboratuvar hizmetleri günümüzde hızla gelişen teknolojiler ve yeni testler model alınarak tasarlanmıştır. Laboratuvarlarımızda kullanmakta olduğumuz ileri teknolojiye sahip cihazlar ile çok sayıda paratestin aynı anda yüzlerce örnekte çalışılabilmesi tedavi süreçlerinde hekimlerimize hız kazandırmaktadır. Radyoloji Ünitemizde tıbbi teknolojinin gelişmiş örneklerinin yanı sıra; deneyimli, uzman ve akademik hekim kadromuz ile teknisyenlerimiz hastalarımıza günün her saatinde kesintisiz hizmet sunmaktadır. Bölümümüzün misyonu, doğru tanıya her hastada en düşük riskle, en kısa sürede ulaşma prensibiyle yaklaşmaktır.
Misyonumuz, Vizyonumuz ve Değerlerimiz

MİSYONUMUZ

FSM; Sağlık Grubunun Misyonu, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve tıbbın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla;

Koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerini ileri düzeyde yaygın ve bütünleşik bir yapı içinde, uygun ekonomik koşullarda topluma sunan bir sağlık kuruluşu olmak.

VİZYON

En ileri teknolojiyi uzman kadro ile bütünleştirip, geniş kitlelere ulaşabilecek örnek, yaygın, bütünleşmiş bir hizmet sunmak ve hasta memnuniyetini en üst düzeyde tutmak

DEĞERLERİMİZ

Hasta ve Çalışan haklarına saygı

Hasta ve Çalışan memnuniyeti

Tıbbi etik kurallarına bağlılık

Yenilikçilik

Ben değil biz olabilmek

AMAÇ VE HEDEFLER

Üst düzey tedavi ve bakıma ulaşmak ve sürdürmek

Ölçülebilen ve değerlendirilebilen bir sistem ile kendimizi sürekli sorgulayarak geliştrimek

Mesleki gelişim ve sürekli eğitim olanakları sunmak

Acil Hizmetler

Acil Servisimiz, Acil servisimiz, her türlü sağlık ihtiyacınıza zamanında cevap vermek amacıyla, deneyimli kadrosu ile 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir.

Ambulans Hizmetleri

Taburcu olurken ambulans hizmetinden yararlanmak isterseniz, yatan hasta danışmanınıza/hemşirelerimize başvurmanız yeterli olacaktır.

Poliklinik İşlemleri

Hastanemize gelmeden önce 0216 388 99 99 numaralı telefondan kurumumuzu aradıktan sonra Çağrı Merkezinden ilgili doktor adına randevu kaydı oluşturabilirsiniz. Muayene olacağınız polikliniğe gitmeden önce Hasta Kayıt Bankomuza kayıt yaptırmak için gitmeniz gerekir. Kaydınız açıldıktan sonra ilgili poliklinik kaydınızı sistemden görecektir. Sıranız geldiğinde danışman arkadaşlarımız size yardımcı olacaktır. Muayenenizin ardından yaptırmanız gereken tahlil ve tetkikler söz konusu ise Hasta Danışmanınız tarafından tekrar Hasta Kabul Bankosu’na yönlendirileceksiniz. Burada SGK – Anlaşmalı Kurum – Bireysel faturalandırma işlemleri tamamlandıktan sonra ilgili bölümlerde işlemlerinizi yaptırabilirsiniz.

Tahlil Yaptırma ve Sonuç Alma

Kan ve Örnek Alma Ünitemiz -1 katımızda, Radyoloji Ünitemiz ise giriş katta yer almaktadır. Muayene sonrası Hasta Kayıt Görevlilerimiz tarafından sisteme girilen tahlil isteklerinizle laboratuvara başvurmanız gerekmektedir. Laboratuvarda kayıt işlemleriniz yapılacak ve testlerinizin her birine bir barkod numarası verilecektir. Yaptırdığınız tetkiklerin sonuçlarını ne zaman alabileceğinizi Laboratuvar görevlilerimizden öğrenebilirsiniz. Tetkik sonuçları çıktığında sonuçlar otomatik olarak poliklinik bilgisayarlarına gelmekte ve poliklinik doktoru tarafından görülmektedir. Tüm tahlillerinizi ilerideki kontrolleriniz için saklayınız. T.C. Numaralı kimlik belgenizi mutlaka yanınızda getiriniz.

Hasta Yatış İşlemleri

Yatarak tedavi işlemlerinin ilk basamağı, adınıza bir kayıt oluşturulmasıdır. Daha önce hastanemize başvurmadıysanız, size özel bir protokol numarası ile bir dosya düzenlenir.

Kayıt işlemleriniz için yanınızda bulundurmanız gereken belgeler:

  • Nüfus Cüzdanı veya ehliyet,
  • C. Vatandaşı olmayanlar için pasaport,
  • Daha önce yapılmış tetkik ve muayenelerinizin sonuçları,
  • Özel sağlık sigortalı ve banka mensubu hastalarımız için, varsa sigorta kartı ve üzerinde hekiminizin kaşe ve imzası bulunan sigorta yatış onay formu,
  • Sevk belgesidir.

Sigorta Provizyon ve Ödeme İşlemleriniz

Sigorta provizyon işlemleri yatışınızın kesinleşmesi ile hemen başlatılır. Hastanemizin giriş katında yer alan Yatış Hizmetleri ofisinde öncelikli olarak kimliğini ibraz eden hastanın, anlaşmalı kurumuna göre

hastane entegre sistemine kaydı yapılır. Kayıt işlemleri sırasında Taahhütname, Garanti Sözleşmesi, Hasta Ödeme Onam Formu, Özel Sigorta var ise sigortanın göndermiş olduğu ön onay formuna hasta ya da hasta yakınından gerekli imzalar alınır. Sigorta şirketinizin anlaşma kapsamında bulunmayan tedaviler için provizyon vermediğini, bu nedenle planlanan tedavinin ne kadarını kapsadığını ve hasta payı olarak sizin ne kadar ödemeniz gerekeceğini yatış öncesinde öğrenmenizi öneririz. Kayıt işlemleri tamamlanan ve oda organizasyonu önceden yapılmış olan hasta ve yakınları, Hasta Yatış görevlisi refakatinde odasına yönlendirilir. Yatış işlemleriniz tamamlandıktan sonra, hasta bilekliğiniz bileğinize takılacaktır. Bu bileklik, hasta dosyanızla eş zamanlı olarak sizi takip etmemizi sağlayacağı için, lütfen hastanede kaldığınız sürece bilekliğinizi çıkartmayınız.

Taburculuk İşlemleri

Tedaviniz süresince hastanede ne kadar süreyle kalacağınız sağlık durumunuzun gidişatına bağlıdır. Hekiminiz hastaneden ayrılışınızı planlamada size yardımcı olacaktır. Hekiminizin hemşirenize taburcu olabileceğinizi bildirmesi üzerine taburculuk işlemleriniz başlatılır. Bu işlemler sırasıyla dosyanızın hazırlanması, hesaplarınızın kapatılması, raporlarınızın hazırlanması ve evde bakım ihtiyaçlarınız için size ve ailenize eğitim verilmesi şeklinde gelişir. Fizik tedaviniz, ilaçlarınız, beslenme düzeniniz, evde kullanacağınız ekipmanlar, ameliyat yerinizin bakımı ve acil bir durumda yapabileceklerinizle ilgili eğitim verilecektir. Bireysel hastalar, Kat Sekreteri tarafından bilgilendirilerek ödeme, faturalandırma işlemleri için Hasta Çıkış Bölümümüze yönlendirilir. Anlaşmalı kurumlarla ilgili provizyon işlemleri tamamlanır ve sonrasında hasta veya yakını birime davet edilerek faturalandırma işlemleri yapılır.

Sağlık Ekibi

Hastanede yatış sürecinizde hekimlerimizin yanı sıra sağlık profesyonellerimiz de bakımınızla yakından ilgilenecektir. Sağlık ekibimizin her bir üyesi kendisini size tanıtacak ve bakımınızdaki rolünü anlayabileceğiniz açıklıkta tanımlayacaktır.

Doktorlarımız

Doktorlarımız yatış süresince kullanacağınız ilaçları tedavinize göre düzenleyecektir. Servisteki bakımınız ve tedavinizin gidişatını takip etmektedir. Kat doktorlarımız, hemşireniz eşliğinde her akşam saat 17:00-18:00 aralığında sizi ziyaret ederek sağlık durumunuzla yakından ilgilenecektir.

Hemşirelik Hizmetleri

Hastalarımıza sürekli eğitimlerle güçlendirilmiş, alanlarında uzman hemşirelerimiz tarafından 24 saat hizmet verilmektedir. Odanızın bulunduğu katta bakımınızdan sorumlu hemşirelerimiz odaya kabulünüzü yaptıktan sonra, odanızı tanıtarak varsa sorularınızı yanıtlarlar. Hemşire Çağrı Sistemi ile ihtiyacınız olan her durumda hemşirenizi çağırabilirsiniz. Çağrı sistemimiz yatağınızın başucunda ve banyonuzda bulunmaktadır. Yatağınızda butona dokunmanız ve banyonuzda ipi çekmeniz halinde hemşireniz en kısa sürede size ulaşacak ve sorununuzla ilgilenecektir.

Sağlığınız ve Rahatınız için Hizmetlerimiz

Ziyaret Saatlerimiz

Hastanemizde, ziyaretler her gün 10.00-13:00 -14:00-22.00 saatleri arasında yapılabilmektedir. Hastamızın sağlığı için aynı anda iki kişiden fazla ziyaretçinin odada bulunmaması ve ziyaretlerin 10 dakika ile sınırlandırılmasını rica ederiz.

Yiyecek ve Diyet Hizmetlerimiz

Tüm hastalarımızın tedavileri süresince, sağlık durumlarına ve doktorunun tedavi programına uygun olarak Uzman Diyetisyenimiz tarafından hazırlanan diyet yemekleri sunulmaktadır.

Hastalarımız ve refakatçileri için yemek servislerimiz;

Sabah Kahvaltısı Servisi : 07.30

Öğle yemeği servisi : 12.00

Akşam yemeği servisi : 17.00’de başlamaktadır.

Hastane içerisinde yer alan Kafeterya’nın oda servisi bulunmaktadır. Saat 08.30 – 18.00 arası yapılmaktadır.

Güvenlik Hizmeti

  • Hastanemiz, hastalarının güvenliğini 7 gün 24 saat görev yapan güvenlik görevlileriyle sağlar. Güvenlikle ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda öncelikli olarak hemşirenize, ardından da güvenlik görevlilerine haber verebilirsiniz. Yatış sürecinde kaybolan veya taburculuğunuz sırasında unuttuğunuz eşyanız için Güvenlik Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz. Aşağıdakiler, güvenlikle ilgili özellikle dikkat edilmesi gereken noktalardır: Güvenlik görevlilerimiz tüm çanta ve paketleri kontrol etmekle yetkilidirler. Kişisel eşyalarınız, değerli evrak ve belgeleriniz sizin sorumluluğunuzdadır. Lütfen bunları yanınızdan ayırmamaya özen gösterin.
  • Hastanemiz genelinde hiçbir yerde sigara içilmemektedir.
  • Hastanemiz akıllı bina sistemine göre inşa edilmiş olup, bütün ünitelerde duman detektörleri bulunmaktadır.

Çiçekleriniz

Yakınlarınızın gönderdiği çiçekler, taşıdıkları mikroorganizmalarla çeşitli enfeksiyonlara veya alerjilere neden olabilir. Bunun yanı sıra, odanızın dışına yerleştireceğiniz çiçekler, deprem ve yangın gibi acil durumlarda hasta çıkış yollarını kapatabilir. Belirtilen risklerden dolayı hasta odasına çiçek kabul edilmez.

Hasta Memnuniyet Anketi

Hizmet kalitemizin artarak devamlılığını sağlamak ve sizleri gerektiği gibi ağırlayabilmek için, öneri, düşünce veya memnuniyetinizi odanızda bulunan anket formunu doldurarak bizlere ulaştırabilirsiniz. Doldurduğunuz formları bankolarda bulunan anket kutularına atabilir veya kat sekreterine teslim edebilirsiniz..

Çağrı Merkezi (0216 388 99 99 )

Sağlığınız için telefonun ucunda, sizin dilinizden anlayan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyacak Çağrı Merkezi Görevlilerimiz bulunmaktadır. Sağlıkla ilgili her konuda bilgilendirme ve yönlendirmede bulunmak ve polikliniklerimizden randevu almak için telefonumuzu arayarak, 7 gün 24 saat bize ulaşabilirsiniz.

Çağrı Merkezimizde Sunulan Hizmetlerimiz;

  • Tüm bölümlerimiz için randevu alabilirsiniz.
  • Bölümlerimiz ve doktorlarımız hakkında bilgi edinebilirsiniz.
  • Kurumlarla olan anlaşmalarımız hakkında bilgi edinebilirsiniz.
  • Hastanemize ulaşım bilgilerini alabilirsiniz.

İbadethane

Hastanemizde hastalarımız ve ziyaretçilerinin dini vecibelerini yerine getirmek üzere kullanabilecekleri ibadethanelerimiz ve ibadet ederken kullanacakları Kutsal Kitaplar bulunmaktadır.

Kat Hizmetleri

Hastanemizde enfeksiyon kontrolüne verilen önem nedeniyle hijyen ve temizlik şartlarına en üst düzeyde hassasiyet gösterilmektedir. Tedaviniz süresince her gün, gerektiğinde günde birden fazla Kat Hizmetlilerimiz, odanızı ve çevresini temiz tutmak amacıyla sizi ziyaret edeceklerdir.

Otopark Hizmetleri

Hastanemizin açık otoparkı mevcut olup, otopark görevlilerimizin yönlendirmelerine uymaya ve Acil Servis girişi önüne park etmemeye özen gösteriniz. Otoparkımız ücretsiz olup, vale servisimiz de mevcuttur.

Sigara Politikamız

Hastanemizin kapalı alanlarında sigara içilmemektedir. Hastalarımızın tedavileri süresince sigara içmeleri kesinlikle yasaktır.

ODANIZDA KULLANIMINIZA SUNULAN HİZMETLERİMİZ

Hemşire Çağrı Sistemi ve Kullanımı

Yatağınızın başucunda ve banyonuzda bulunan hemşire çağrı sistemlerimizi kullanarak ihtiyacınız olduğunda hemşirenizi yanınıza çağırabilirsiniz.

Tuvalet Kullanımı

Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda duvarda asılı olan ipi çekerek hemşirelerimizden yardım talep edebilirsiniz (isteyebilirsiniz).

Mini Buzdolabı

Koku ve enfeksiyon riski nedeniyle odanıza dışarıdan yiyecek getirilmemesini rica ederiz. İstisnai durumlarda yiyecek getirmek zorunda kalırsanız açıkta bırakmayarak, dolabınızın içine yerleştirilmiş mini buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Yatak Kullanımı

Yatağınızın sağ veya sol kısmında bulunan kumandası ile baş, diz ve ayak bölgenizi yukarıya veya aşağıya doğru ayarlayabilirisiniz. Ayak ucunuzda bulunan yemek masasının yerini, ihtiyacınız doğrultusunda değiştirebilirsiniz. Masanın sağ kısmında bulunan mandalı kullanarak boy seviyesini ayarlayabilirsiniz.

El Dezenfektanı

Mikropların üremesini engellemek ve başka alanlara da taşınmasını önlemek amacıyla odanızda bulunan ‘’Kullanım Kılavuzu’’nda anlatıldığı şekilde 30 saniye süresince avuçlarınızı ovalayıp ellerinizi dezenfekte edebilirsiniz.

  • Solüsyon yanıcı bir madde olduğu için ateşle yaklaşmayınız ve göz temasından kaçınınız.

Telefon Kullanımı

Odanızın dahili hat numarası, hemşireniz tarafından size iletilecektir.. Santral operatörü için 0’ı tuşlayabilirsiniz. Telefonunuz dış aramalara açık olup, dahili numaranızda size ulaşabilirler. Ayrıca odanızda bulunan TV ile listede bulunan kanalları seyredebilirsiniz.

Televizyon

Odanızdaki uzaktan kumandalı televizyonda uydu yayın sistemi mevcuttur. Uzaktan kumandanın kullanımı ile ilgili hasta danışmanlarımızdan veya hemşirelerimizden yardım alabilirsiniz. Diğer hastalarımızın rahatsız olmaması için televizyonun ses seviyesine özen göstermenizi önemle rica ederiz.

Havalandırma (Sıcak-Soğuk Ayarı)

Duvara monte TERMOSTAT aparatı oda sıcaklığını ayarlamanızı sağlar. Bu termostat sayesinde oda sıcaklığını kendi istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Refakatçi Koltuğu ve Yatağı

Odanızda bulunan refakatçi koltuğu yatak olarak da kullanılmaktadır. Koltuğun yatak haline getirilmesi ve gerekli olan malzeme için görevli personelimizi hemşirenizden yardım alarak çağırabilirsiniz.

Gardırop

Gardırop içerisinde elbise askılıkları hazır olarak bulunmaktadır.

Hastanemiz, hasta odalarında kablosuz internet hizmeti de sunar. Kullanıcı şifresi yatışınız esnasında sunulur. Bağlantı ile ilgili bir sorun yaşarsanız lütfen hemşirenize bildirin.

AMELİYATINIZ ÖNCESİNDE FAYDALI BİLGİLER

HAZIRLIK

  • Hekiminiz, cerrahi işlem ile ilgili öğrenmek istediğiniz tüm bilgileri sizinle paylaşacaktır.
  • Cerrahi işlem öncesi hekiminizin isteklerine uymaya özen gösteriniz.
  • Vitaminler, bitkiler, bitkisel ilaçlar, destekleyiciler, bitki çayları ya da kan sulandırıcı ilaçlar dâhil olmak üzere merak ettiğiniz her şey hakkında doktorunuzla görüşünüz.
  • Hekiminiz izin verirse ilaçlarınızı almaya devam edebilirsiniz.
  • Hekiminiz görüşmenin ardından sizi ilgili bankodaki hasta temsilcilerimize yönlendirecektir.
  • Bu bölümden; Randevu ve sigorta onayınız hakkında gerekli bilgilerinizi alabilirsiniz.
  • İşlem öncesi aklınıza gelen, sormak istediğiniz soruların yazılı bir listesini oluşturun.

Örneğin;

  • Cerrahi işlem öncesinde yapmam gereken bir hazırlık var mı?
  • Ne çeşit formlar dolduracağım?
  • Ameliyatım ne kadar sürecek?
  • Ameliyattan sonra ne zaman ailemi görebileceğim?

HASTANEYE GELİŞ

  • Hastaneye gelirken sizden doldurmanız istenen tüm formların yanı sıra, sigorta kartlarınız ve ameliyat öncesi yapılmış olan tüm tetkiklerinizi de yanınızda getiriniz.
  • Hastaneye geldiğinizde Yatan Hasta Hizmetleri Hasta Yatış Ofisine başvurunuz. Bu bölümde yatış işlemleriniz yapıldıktan sonra görevlimiz eşliğinde odanıza çıkarılacaksınız.
  • Anestezi Uzmanımız ameliyat öncesi sizi muayene edecek; özgeçmişiniz, soy geçmişiniz ve alışkanlıklarınız hakkında detaylı bilgi alacaktır.
  • Anestezi türleri konusunda sizi bilgilendirecektir.
  • Anestezi Uzmanımız, güvenli bir anestezi uygulaması için ilave laboratuvar tetkikleri isteyebilir.
  • Daha önce bilgilendirildiğiniz halde aç kalmanız gereken süre içerisinde herhangi bir şey yer ya da içerseniz, ‘’MUTLAKA’’ bu konuda Anestezi Uzmanınızı ve/veya hemşirenizi bilgilendiriniz.

TETKİKLERİNİZ

Hekiminiz tıbbi geçmişiniz hakkında size soru soracak, sizi muayene edecek ve gerekiyorsa, bazı testler isteyecektir.

  • Kan Testleri; Vücut kimyanız hakkında bilgi sağlar.
  • EKG (Elektrokardiyogram); Kalp fonksiyonlarınızı gösteren kayıtlardır.
  • İdrar Tahlili; Böbrek ve idrar kesesi hakkında bilgiler verir.
  • Akciğer Filmi; Akciğerlerinizin durumunu gösterir.
  • Bu belli başlı testlerin dışında gerekiyorsa başka testler de yapılabilir.

ÖNEMLİ UYARILAR

  • Sağlık durumunuzda değişiklik olursa hekiminize haber veriniz.
  • Grip ya da başka enfeksiyon tespit edilirse ameliyatınız ertelenebilir.
  • Gece hastanede kalacaksanız ihtiyaç duyacağınız eşyaları yanınızda getiriniz.
  • Dar olmayan rahat kıyafetleri tercih ediniz.
  • Ameliyat öncesi makyajınızı, ojenizi siliniz, takılarınızı çıkartınız.
  • Hastaneye gelmeden önceki gece banyo yapmayı ihmal etmeyiniz. Ameliyat bölgesi için tıraş gerekiyorsa, kesinlikle siz yapmayınız. Hastanemiz profesyonelleri bu konuda gerekeni yapacaklardır.
  • Cerrahi işlem öncesi ne kadar süre aç kalmanız gerektiği konusunda size bilgi verilecektir. Aksi öneride bulunulmadıkça, ameliyattan önceki akşam ameliyata 12 saat kalıncaya kadar hafif ama doyurucu bir yemek yiyebilirsiniz.
  • Lütfen sigara içmeyiniz.
  • Eğer daha önce hekiminizle konuştuğunuz ve kullanmaya devam etmeniz gereken ilaçlarınız varsa; ilacınızı küçük bir yudum suyla alabilirsiniz.

HASTA HAKLARI

1) HİZMETLERDEN YARARLANMA HAKKI

Sağlık hizmeti alan hastalarımız, hasta yakınlarımız hastanemize başvuran her birey, kültür, din, dil ırk veya mezhep ayrımı yapılmaksızın, sosyal değerlere saygılı, onur, güvenlik ve huzuru koruyan rahat bir ortamda tüm hizmetlerimizden yararlanma hakkına sahiptir. Hastalarımız hastanemizin sunduğu tanı ve tedavi imkanlarının yanı sıra hizmetlere nasıl ulaşılacağı konusunda da bilgi edinme hakkına sahiptir.

2) BİLGİLENDİRME ve ONAY HAKKI Hastalarımız;

  • Kendileri veya yasal temsilcileri kanalı ile önerilen tıbbi girişimleri,
  • Her bir girişimin potansiyel risk veya yararlarını,
  • Önerilen girişimlerin alternatiflerini,
  • Tedavisiz kalmanın sonucunda, gelişebilecek komplikasyonları, sağlık durumları konusunda anlayabileceği dil ve yöntemle tam bilgi alma hakkına sahiptir
  • Hastalarımız taleplerini yazılı olarak bildirdiği takdirde, tüm tıbbi kayıt işlemlerinin yazılı bir kopyasını alma hakkına sahiptir.
  • Hastalarımız hastalıkları ile ilgili ciddi yan etki riski, ölüm riski, nekahat ile ilgili problemler, tedavi sonucu gibi konularda bilgilendirme yapıldıktan sonra uygulanacak tedaviye karar verme veya reddetme hakkına sahiptir.
  • Hastalarımız bu hakkı kullandıkları takdirde, yapılacak işlemlere ‘’onay verdiğini’’ kabul etmiş sayılır.
  • Önerilen tedaviyi reddeden hastalarımız kurumun diğer bakım ve tedavi imkânlarından yoksun bırakılmaz.
  • Hastalarımız, şikâyetçi olduğu hastalığın doğru değerlendirilmesi ve tedavisi konusunda bilgi alma hakkına sahiptir.
  • Hastalarımızın ve ailelerinin (yakınlarının) organ ve diğer dokuları bağışlama konusunda bilgi alma hakları vardır.
  • Hastalarımız hastane misyonu hakkında açıkça bilgi alma hakkına sahiptir.

3) PERSONELİ TANIMA, SEÇME ve DEĞİŞTİRME HAKKI

Hastalarımız; kendi tedavilerinden sorumlu doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin kimliklerini, görev ve unvanlarını öğrenme; bu kişileri seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.

4) KURUM / KURULUŞU SEÇME ve DEĞİŞTİRME HAKKI

Hastalarımız bağlı olduğu mevzuatın ön gördüğü usul ve şartlara uyulmak kaydı ile sağlık kurum / kuruluşunu seçme ve değiştirme hakkına sahiptir.

5) TEDAVİYİ REDDETME ve DURDURMA HAKKI

Kanunen zorunlu haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğunun hastaya ait olmasının yanı sıra hasta kendisine uygulanması planlanan veya uygulanmakta olan tedaviyi reddetme veya durdurulmasını isteme hakkına sahiptir.

6) MAHREMİYET (GİZLİLİK) HAKKI

  • Hastalarımız tüm tedavi sürecinde mahremiyete uygun bir ortamda hizmet alma hakkına sahiptir.
  • Hastanemize başvuran tüm bireylerin sağlık, tıbbi durumu ve kişiye özel tüm bilgiler ölümünden sonra bile gizli kalacak biçimde korunur. Hastaya ait bu bilgiler hastanın açık izni veya mahkeme kararı üzerine açıklanabilir.

7) SAYGI GÖSTERME HAKKI

Hastalarımız her zaman ve her türlü şartta kişisel itibarı korunarak, saygılı, şefkatli ve güler yüzlü bir ortamda tetkik yaptırma ve tedavi olma hakkına sahiptir.

8) KONSÜLTASYON (İKİNCİ GÖRÜŞ) İSTEME HAKKI

Hastalarımız tanı ve tedavi konusunda konsültan hekim çağırma hakkına sahiptir. Konsültan hekim tedavisini önerir ancak hastanın birinci hekimi işleme onay verir.

9) DİNİ VECİBELERİ YERİNE GETİRME HAKKI

  • Hastalarımız tedaviye engel olmadığı sürece, dini farklılık gözetmeksizin dini vecibelerini serbestçe yerine getirme hakkına sahiptir.10) GÜVENLİK HAKKI
  • Herkesin sağlık kurumunda güvenlik içinde olma ve bunu isteme hakkı vardır.
  • Hastaların, ziyaretçi ve refakatçi gibi yakınlarının can ve mal güvenliklerinin korunması ve sağlanması için gerekli önlemler hastanemiz tarafından alınmaktadır.
  • Hastanemizde çocuklar, engelli bireyler ve yaşlılar (yalnız, bakıma muhtaç, refakatçisi olmayan) için uygun koruma önemleri alınmıştır.

11) REFAKATÇİ ve ZİYARETÇİ BULUNDURMA HAKKI

Hastalarımız, hastanemiz tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde ziyaretçi kabul etme ve refakatçi bulundurma hakkına sahiptir.

12) ŞİKÂYET/GÖRÜŞ ve ÖNERİ BİLDİRME HAKKI

Hasta ve hasta yakınları, hasta haklarının ihlali halinde hastanemizde şikâyet mekanizmasının başlatılması, gözden geçirilmesi, sonuçlandırılması ve sonucundan haberdar edilme hakkına sahiptir.

13) SAĞLIK KURULUŞU KURAL ve UYGULAMALARI

Hastalarımız kendilerine uygulanacak hastane kural ve uygulamaları konusunda bilgi edinme hakkına sahiptir.

14) TETKİK ve TEDAVİ BEDELLERİ

Hastalarımız tedavi öncesinde, tedavi hizmet bedellerini öğrenme ve daha sonra aldıkları hizmet karşılığında ödediği bedelin faturasını isteme ve alma hakkına sahiptir.

HASTA SORUMLULUKLARI

1) BİLGİ VERME

Hastalarımız, tıbbi hizmet vermekle görevli doktor ve hemşirelere sağlık durumlarıyla ilgili tam ve doğru bilgi vermelidir.

2) ÖNERİLERE UYMA

Hastalarımız tedavisinden sorumlu doktor tarafından önerilen tedavi planına uymakla ve doktorun talimatları doğrultusunda ilgili sağlık personelinin bakım planını yerine getirmesini kabullenmekle de yükümlüdür.

3) PLANLANAN TEDAVİYİ REDDETME

Hastalarımız doktoru tarafından planlanan tedaviyi reddettiği takdirde doğacak sonuçlardan kendisi sorumludur.

4) SAĞLIK KURULUŞU KURALLARINA UYMA

Hastalarımız, sağlık kuruluşumuzun kural ve uygulamalarına uymak ile sorumludur.

5) SAYGI GÖSTERME

Hastalarımız, sağlık kuruluşu içerisinde bulunan hasta ve yakınlarını rahatsız eden gürültü, ziyaretçi, duman gibi rahatsızlık verici durumlarda hastanenin alacağı tedbir ve kurallara uygun davranmakla sorumludur.

6) ENFEKSİYON KONTROLÜ

Misafirlerimiz enfeksiyon hastalıklarının yayılmaması için kendilerine önerilen tüm önlemler konusunda hassas davranmak ile sorumludur.

7) ÖDEME SORUMLULUĞU

Hastalarımız tetkik ve tedavi giderlerini, almış oldukları sağlık hizmetinin, mali sorumluğunu yerine getirmekle mükelleftir. Demirbaş ve sarf malzemelerine kasıtlı olarak zarar veren misafirlerimizin bunu ödeme sorumluluğu vardır.

8) ZİYARETÇİLER

Hastalarımızın aynı anda mümkün olduğunca az ziyaretçi kabul etmesi, ziyaretçilerin yiyecek, içecek getirmemesi, başka hastalara ait eşyaları kullanmaması, hastane ziyaret saatlerine uyma sorumluluğu vardır.

*Sağlık Bakanlığı, 23420 sayılı Hasta Hakları Yönetmeliği ve Amsterdam Bildirgesi

HASTA DÜŞMELERİNİ ÖNLEME KILAVUZU

Düşme, günlük yaşantınızda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Yaralanmanıza ve hastanede sağlık bakımınızın uzamasına neden olacaktır. Fakat alınacak basit önlemlerle engellenebilir. Hastanede kaldığınız süre içinde, hastanemiz tarafından bu konuda alınmış önlemlere ve hemşirelerimizin uyarılarına uymanızı önemle rica ederiz.

  • Yatışınız esnasında hastane genel kuralları ve tedavi süreciniz hakkında hemşireniz tarafından eğitim verilecek ve bu sırada düşme riski değerlendirmeniz hemşireniz tarafından yapılacaktır. Yapılan değerlendirmeye göre yüksek risk grubunda iseniz kapınıza YEŞİL YONCA resmi asılacaktır.
  • Günlük yaşama yabancı hastane ortamı, vücut aktivitelerinde değişimler, özürlülük, yaşlılarda demans, görme, işitme kaybı, kas kuvvetliliğinin azalması gibi fiziksel ve mental yetersizlikler veya tedavi süreci, düşme riskini artırmaktadır.
  • Hastaneye gelmeden önce düşmeyle ilgili bir sağlık probleminiz olduysa mutlaka hemşirenize anlatınız.
  • İhtiyacınız olduğunda sağlık personelimize ulaşabileceğiniz çağrı düğmesini kullanabileceğinizden emin olunuz.
  • Telefon, çağrı düğmesi ve diğer ulaşmanız gereken nesneleri uzanmadan alabileceğiniz mesafede tutunuz.
  • Doktorunuz veya hemşireniz, yanınızda refakatçi olmadan ayağa kalkmanızın riskli olduğunu belirttiyse, ayağa kalkarken (banyo, tuvalet vb.) yardım alınız.
  • Yattığınız veya oturduğunuz yerden yavaşça kalkınız. Oturur pozisyonda biraz bekleyiniz eğer başınız dönerse oturduğunuz yerde kalınız.
  • Yürürken yavaş adımlar atarak yürüyünüz.
  • Yürürken başınız dönerse hemen bir yere oturunuz.
  • Yürürken kaymayan terlik veya ayakkabı giyiniz.
  • Yürürken etejer gibi tekerlekli eşyalara yaslanmayınız.
  • Gece yeterli ışık veren bir lambayı açık bırakınız.
  • Uykunuzu getirecek ve bilincinizi bulanıklaştıracak ilaç kullanıyorsanız ayağa kalkmadan önce hemşirenizden yardım isteyiniz.
  • Yatağınızın en alt seviyesinde olduğundan emin olunuz.
  • Yatak kenarlıklarınızın sürekli yukarıda tutulmasına dikkat etmelisiniz, hemşirenizin haberi olmadan yatak kenarlıklarınızı indirmemelisiniz.
  • Yatak kenarlıkları kalkık iken kenar boşluklarından inmeye çalışmayınız. Bu sizin yaralanmanıza ve düşmenize neden olabilir.
  • Odanızda yere herhangi bir şey döküldüğünde temizlenmesi için hemşirenize haber veriniz.
  • Odanızda bulunan ekipmanlar sizi en az riske sokacak şekilde düzenlendiğinden yerlerini değiştirmeyiniz.
  • Baston, koltuk değneği veya tekerlekli sandalye kullanıyorsanız size temin edilmesi için hemşirenizi bilgilendiriniz.
  • Vücudunuza bağlı dren, sonda, serum gibi bağlantıların size zarar vermemesi için yatak, sedye, tekerlekli sandalye gibi yerlere sabitlenmesi gerektiğinde hemşirenizden yardım alınız.
  • Ameliyat sonrası ilk defa ayağa kalktığınızda veya birimler arası transferlerde hemşireniz size refakat edecektir.
  • Özellikle ameliyat sonrası dönemde hemşireniz ve hekimimizin onayı ile uygun yöntemle ayağa kalkmanız gerekmektedir.
  • Herhangi bir nedenle hemşirenizin haberi olmadan odanızı veya bulunduğunuz yeri terk etmeyiniz. Duyarlılığınız ve göstereceğiniz özen için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz..

TIBBİ CİHAZ KULLANIM BİLGİLERİ