Radyoloji
X ışınlarının ve diğer görüntüleme yöntemlerinin tıpta tanı ve tedavi amacıyla kullanılmasına Radyoloji denir.
Birçok hastalığın teşhisi uzman radyoloji doktorları tarafından yapılır. Bu yüzden şikayetleriniz doğrultusunda doktorunuz tarafından radyoloji bölümüne yönlendirilme durumunda tanının kesinleşmesi adına uzman radyoloji doktoruna başvurulup alınan rapor tekrar başvurduğunuz doktora gösterildikten sonra kesin tanı belirlenir ve tedaviye bu şekilde başlanır. Bu sebep dolayısıyla radyoloji sağlık konusunda çok önemli bir yere sahiptir.
HİZMETLERİMİZ:
Doğru tanıya en hızlı ve en etkin şekilde ulaşmak için görüntüleme yöntemi uygulamasıyla hizmet vermekte olan hastanemizde 4 boyutlu ultrasonografi, renkli doppler ultrasonografi, röntgen, portable röntgen, floroskopi, bilgisayarlı tomografi ve mamografi bulunmaktadır.
Ayrıca hastanemizde CR (Computerize Radyoloji) teknoloji kullanılmaktadır. Bununla beraber röntgen, tomografi, görüntüleri bilgisayar ortamına aktarılmaktadır.
Floroskopi
Değişik yollarla yapılan özel organ incelemeleridir.
Bu grup incelemeler, çoğunlukla floroskopik gözlem altında, X-ışını kullanılarak ve Radyoloji uzmanı tarafından yapılan tetkiklerdir.
Hasta inceleme öncesinde yapılacak tetkik ile ilgili olarak ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmektedir. Bu incelemelerin bir kısmı, tetkik öncesi özel bir takım hazırlıkları gerektirmektedir. Bazı incelemeler, tetkikin yapılabilmesi için hastaya özel girişimlerde bulunmayı gerektirebilir.
Bu grup incelemelerin pek çoğunda, inceleme sonrası hasta rutin günlük aktivitesine devam edebilmektedir. Bazılarında ise, kısa süreli gözlem veya evde istirahat önerilebilir.
Röntgen
Hastanemizin röntgen departmanında tüm vücut organlarının direkt veya kontrastlı tetkikleri yapılabilmektedir.
Ultrasonografi
Ultrasonografi teşhiste önemli bir yere sahiptir. Karaciğer, safra kesesi, pankreas, mesane, prostat, uterus, överler ve böbrekler gibi karın organların ultrasonografik tetkiklerin yanı sıra yüzeysel doku incelemeleri de yapılmaktadır. (Örneğin; tiroid, meme vb.)
Renkli Doppler Ultrasonografi
Doppler ile; Doku ve organların damarsal yapıları detaylı bir şekilde ortaya çıkar. Hamilelikte anne ve bebeğin damarsal yapılarında ileri tetkik yapılır. Kısırlıkta, erkeklerin bazı problemlerini (örn. varikosel, testis tümörleri vb.) tespit etmek için de kullanılan bir yöntemdir.
Mamografi
Meme dokusu hastalıklarının tanısı için kullanılan özel bir incelemedir. Meme kanserinde teşhis ve tarama amaçlı olarak kullanılmaktadır. Memenin kötü huylu olmayan hastalıklarının teşhisinde de kullanılan bir yöntemdir.
Bilgisayarlı Tomografi
X-ışınları kullanarak vücudu enine, boyuna ve yandan planlarda kesitsel olarak görüntüleyen bir tetkik yöntemidir.
Gerektiğinde inceleme esnasında vücuttaki çeşitli organları belirgin hale getirmek için kontrast madde kullanımı gerekebilir.
Hastanın inceleme süresinde hareketsiz bir biçimde yatması gereklidir. Bazı incelemeler de de X ışını gönderilirken hastadan çeşitli aralıklarla nefesini tutması istenebilir.
İncelenen vücut bölgesine ya da araştırılan hastalığın özelliğine bağlı olarak inceleme süreci değişmektedir.
Hasta BT incelemesini takiben normal günlük aktivitesine devam edebilir.
Dört Boyutlu (4D) Ultrasonografi
4 boyut, çekim sırasında anne karnındaki bebeğin 3 boyutlu görüntülerinin fotoğraf kareleri şeklinde eş zamanlı olarak görüntülenip kaydedilmesidir.
4D Ultrason cihazları ile çok erken döneminde cinsiyet, yarık damak, yarık dudak, eksik parmak, beyin ve omurilikten kaynaklanan rahatsızlıkların erken tanısı konulabilmektedir.
Ense kalınlığı ölçümüyle görülen Down Sendromu 4D ultrason sayesinde 3. ayda taranabilmektedir.
4D ultrasonlar ile çiftlerin ayrı bir mutluluk ve farklı bir heyecanla bekledikleri çoğul bebeklerin gelişimi de daha net bir şekilde izlenebilmektedir.
4D ultrasonlar üçüncü aydan itibaren bebeğin cinsiyetini öğrenme ve renkli fotoğraflarını alma fırsatı vermektedir.
4D ultrason çekimleri sayesinde aileler, bebeklerinin sağlık durumundan sonra en fazla kime benzediğini görebildikleri için, hoş anlar yaşamaktadırlar.
- Magnetik Rezonans Görüntüleme
- Bilgisayarlı Tomografi
- Direkt Radyografi Sistemleri + CR Teknolojisi
- Ultrasonografi
- Dijital Mamografi
- Renkli Doppler Ultrasonografi (RDUS)
- Kemik Dansitometre (BT Kantitatif QCT )
- Panoramik Röntgen
- Floroskopi + CR ile dijitalize
- Girişimsel Radyoloji